מקרקעין בישראל חייבים במס במקרים מסוימים, במיוחד בעקבות מכירה או קנייה של מקרקעין אלו. מיסי מקרקעין יכולים להגיע לסכומים גבוהים מאוד, בין עשרות עד למאות אלפי שקלים, ובמקרים מסוימים מס זה יכול להגיע אפילו למילוני שקלים. לכן, חשוב מאוד להכיר את חוקי המקרקעין של ישראל לפני כל קנייה או מכירה של מקרקעין. ריכזנו עבורכם 3 חוקי מיסוי מקרקעין, שכל אחד חייב להכיר וטיפים לגבי קנייה ומכירה של מקרקעין.
מיסי מקרקעין – מבוא
חוק מיסוי מקרקעין נחקק בישראל בשנת 1963. מטרתו של החוק היא להסדיר את המיסוי שיש לשלם בעת העברת בעלות של מקרקעין. מקרקעין בישראל הם כל שטח בין אם הוא משומש לבנייני מגורים, בתים פרטיים, חברות, שטחים מסחריים ואפילו שטחי חקלאות.
העברה של מקרקעין שהיו בבעלות אחת לבעלות חדשה תהיה חייבת במיסוי במרבית המקרים, אך ישנם גם חריגים לחוק. אם אתם עומדים לפני עסקת מקרקעין חשובה, כדאי לכם לשקול ייצוג על ידי עורך דין מיסוי מקרקעין שיעזור לכם לשלם את המס המינימלי האפשרי בחוק.
3 החוקים שצריך להכיר
חוק המקרקעין של ישראל הוא חוק מורכב, ומאז חקיקתו נוספו לו תיקונים רבים שאף הגדילו את רמת המסובכות והמורכבות שלו. לכן במקרים רבים בעת מכירה או קנייה של נכס, יש להתייעץ עם איש מקצוע שיש לו מומחיות בתחום ולא לפעול בצורה עצמאית. נציג בפניכם 3 חוקי מיסוי שחובה להכיר לפני שמוכרים או קונים מקרקעין.
מס רכישה – מה משלמים כשקונים מקרקעין
מס רכישה הוא המס שמשלם אדם שקונה מקרקעין בישראל. באופן עקרוני רמת מס הרכישה של מקרקעין נעה בין שישה לשבעה וחצי אחוזים מערך הנכס הנקנה, אבל לכלל זה יש הרבה יוצאים מין הכלל. לדוגמא, קנייה של דירה ראשונה לא תחויב במס רכישה עד לסכום מסוים של קנייה.
מס שבח – מה זה בכלל?
מס שבח הוא מס המשולם על העלייה בערכם של מקרקעין, בעת שהנכס נמכר על ידי הבעלים. המס מחושב כאחוז מערך הרווח שנעשה בעת מכירת הנכס, לכן אם ישנו הפסד במכירה, כלומר שהנכס נמכר בפחות ממה שהוא נקנה, מס השבח יהיה אפס שקלים. אם ישנן הוצאות של בעל הנכס לצורך שיפוץ או אחזקה, ניתן להוריד אותן ממס השבח שהמוכר ישלם.
העברת מקרקעין שאינה מקרה מס
כפי שפירטנו, מכירה או קנייה ובעצם כמעט כל סוג של העברת מקרקעין בין בעלים שונים תגרור חיוב במיסים מסוגים שונים. ישנם מקרים שבהם ניתן להעביר נכס בלי לשלם מס כלל ובלי שיהיה צורך לדווח על העברה לרשות המיסים. אחד המקרים הבולטים הוא הורשה של מקרקעין. מקרה נוסף הוא בהעברת הנכס לכונס נכסים או נאמן מטעם בית המשפט. במקרה זה המס ישולם רק לאחר שאותו גורם ימכור את הנכס לצד ג'.