הביטוח המקיף לרכב הוא למעשה פוליסת הביטוח המבטחת את בעל הכרב מפני כל הנזקים שעלולים להיגרם לרכב שלו מצד אחד, ומנגד על כל הנזקים שהרכב הזה עלול לגרום לרכבים אחרים או לרכוש של אדם אחר מצד שני. מה המשמעות של ביטוח מקיף לרכב וכיצד הוא משתלב בכלל הביטוחים שכל נהג וכל בעל רכב חייב להצטייד בהם? איך לבחור ביטוח מקיף לרכב ומהן הנקודות שיש לשים אליהן לב? בשורות הבאות נתמקד בביטוח המקיף ובניואנסים הקטנים שיש לשים אליהם לב לפני שבוחרים את הביטוח.
ביטוח מקיף וביטוחי רכב בכלל
ביטוח מקיף הוא, כאמור, הפוליסה המבטחת את כלי הרכב מנזקים שנגרמו לו, או מפני נזקים שכלי הרכב עצמו עלול לגרום לכלי רכב או לרכוש אחר. הביטוח כאמור מהווה השלמה לביטוח החובה, שעניינו העיקרי הוא פיצוי עבור נזקי גוף, הן כאלה שנגרמו לנוסעים ברכב מצד אחד והן כאלה שנגרמו לאנשים אחרים על ידי כלי הרכב המבוטח מצד שני.
באופן כללי ניתן לומר שביטוח מקיף כולל ביטוח עצמי – כלומר ביטוח של כלי הרכב כנגד נזקים שנגרמו לו על ידי כלי רכב אחרים. החלק השני בביטוח המקיף הוא ביטוח צד ג' – כלומר מתן בטחון לבעל הרכב, כנגד כל הנזקים שהרכב שלו גרם לכלי רכב אחרים או לרכוש אחר. לצורך העניין, נהג בכלי רכב מבוטח שנכנס בחלון ראווה של חנות, הביטוח יישא בהוצאות הנזק. מדובר אמנם במקרים נדירים, כאשר בדרך כלל הנזק נגרם לרכבים אחרים
איך בוחרים ביטוח מקיף לרכב
בניגוד לביטוח החובה, שם התעריפים מפוקחים מצד אחד וכוללים אמות מידה ברורות, הביטוח המקיף לרכב כולל מספר גדול מאד של משתנים שכל אחד משפיע על המחיר. המשתנים הרגילים לצורך העניין הם השנתון של הרכב, הגיל של הנהגים העושים בו שימוש וכן סוג הבעלות על הרכב. בנוסף לאלה, ישנם משתנים אחרים המשפיעים על המחיר. עם המשתנים הללו ניתן למנות קבלת רכב חלופי במקרה של תאונה או תקלה, שירותי גרירה ואפילו, אם בעל הרכב מעוניין בכך, שירותי הגנה משפטית לאחר תאונה. בנוסף, ניתן להפחית או לבטל לגמרי את שיעור ההשתתפות העצמית בתיקונים שונים ברכב לאחר תאונה.
כל בעל רכב צריך לעשות את החשבון שלו ולהחליט מה מידת הנחיצות של סעיף מסוים, אל מול התשלום הנוסף הנובע מעצם ההחלה שלו. האם שווה לשלם עבור ביטוח השתתפות עצמית, או שמא להימנע מתשלום ולקחת סיכון של השתתפות עצמית באלפי שקלים? האם לכלול שירותי גרר ורכב חלופי, או שמא להתעלם ולהתמודד עם הבעיה לכשתתעורר? סוג נוסף של בחירה נוגע לביטוח העצמי. אם הרכב המבוטח הוא ישן מאד או זול באופן מיוחד, ייתכן שכדאי לשקול רכישת פוליסת ביטוח צד שלישי בלבד. זאת, כיוון ששום חברת ביטוח לא תממן הוצאות תיקון שתהיינה קרובות למחיר הרכב או זולות ממנו. בחירת ביטוח חובה איננה מסובכת אבל דורשת מחשבה ותשומת לב לנקודות הנכונות.