תסמונת KBG היא הפרעה גנטית נדירה אשר גורמת לשינויים במבנה הפנים, להתפתחות שלדית בלתי תקינה, לקשיים קוגניטיביים ולמגוון מאפיינים נוירולוגיים והתנהגותיים. שם התסמונת נגזר מראשי התיבות של שלושת המשפחות הראשונות שתועדו עם מצב זה. עם השנים התקדמה הרפואה הגנטית, וכיום ידוע כי תסמונת זו נגרמת על ידי מוטציה בגן ANKRD11, אשר ממלא תפקיד חשוב בהתפתחות התאים בגוף.
להורים שילדיהם אובחנו עם התסמונת יש שאלות רבות בנוגע לגורמים להופעתה, להשלכותיה ולעתיד הצפוי לילד. הבנה מעמיקה של הרקע הגנטי תסייע להם להתמודד עם האבחון, לפנות למומחים המתאימים ולקבל החלטות רפואיות וחינוכיות מדויקות יותר.
הגורמים הגנטיים לתסמונת KBG
מוטציה בגן ANKRD11
תסמונת KBG נגרמת עקב שינויים (מוטציות) בגן ANKRD11, אשר נמצא על כרומוזום 16. גן זה אחראי על ייצור חלבון חשוב המסייע בוויסות ביטוי של גנים אחרים, כלומר, הוא שולט על הפעלה או דיכוי של גנים המעורבים בהתפתחות הגוף. כאשר חלים בו שיבושים, תהליכים חשובים בגוף אינם מתבצעים בצורה תקינה, וכתוצאה מכך מופיעים מאפייני התסמונת.
תורשה מול מוטציות חדשות
למרות שמדובר בהפרעה נדירה, תסמונת KBG יכולה להופיע בשתי דרכים עיקריות:
- מוטציה דה-נובו (מוטציה חדשה) – בכ-50% מהמקרים, התסמונת מתפתחת אצל ילדים שלא היה להם סיפור משפחתי של המחלה. משמעות הדבר היא שהמוטציה ב-ANKRD11 נוצרה באופן אקראי בביצית, בזרע או במהלך ההתפתחות העוברית.
- הורשה אוטוזומלית דומיננטית – כאשר הורה נושא את המוטציה, יש סיכוי של 50% להעברת הגן הפגום לצאצאיו. במקרים כאלו, אחד ההורים עשוי להפגין תסמינים קלים או בלתי מורגשים של התסמונת, ורק לאחר אבחון הילד יתברר שגם הוא נושא את המוטציה.

כיצד ניתן לאבחן את התסמונת?
אבחון תסמונת KBG נשען על שילוב של ממצאים קליניים ובדיקות גנטיות מתקדמות.
סימנים חיצוניים ומאפיינים קליניים
לתסמונת יש מאפיינים ייחודיים שעשויים להוביל את הרופא להמליץ על בירור גנטי:
- תווי פנים אופייניים – גבות עבות ומחוברות, אף רחב, עיניים גדולות, לסת תחתונה קטנה ושיניים רחבות מהרגיל.
- מבנה שלדי מיוחד – מקרים רבים מערבים בעיות בעמוד השדרה, מבנה עצם הבריח רחב או גובה נמוך מהממוצע.
- קשיים קוגניטיביים והתפתחותיים – ילדים עם התסמונת עלולים להפגין עיכובים בדיבור, בקורדינציה וביכולות למידה.
- בעיות שמיעה וראייה – חלק מהילדים עשויים לסבול מהפרעות שמיעה מולדות או ליקויי ראייה.
בדיקות גנטיות
הבדיקה החשובה ביותר לאבחון היא ריצוף גנטי (WES – Whole Exome Sequencing), אשר מזהה שינויים ב-ANKRD11. במקרים שבהם לא נמצאה מוטציה באמצעות בדיקה זו, ניתן לבצע בדיקות מתקדמות יותר, כמו Chromosomal Microarray (CMA), לאיתור מחיקות או הכפלות גנטיות שקשורות לתסמונת.
איך ההורים יכולים להתמודד עם האבחון?
קבלת מידע רפואי מקצועי
האבחון של תסמונת KBG עשוי להיות מפתיע ומעלה לא מעט שאלות. מומלץ להורים לפנות למומחים בגנטיקה רפואית, נוירולוגיה והתפתחות הילד, כדי לקבל תמונת מצב מקיפה על מצבו של הילד והשלכותיו העתידיות.
מעקב רפואי וטיפולים תומכים
אין כיום טיפול שמרפא את התסמונת, אך קיימות דרכים רבות לשפר את איכות חיי הילד:
- טיפולים התפתחותיים – קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק וטיפולים מוטוריים יכולים לשפר את התפקוד היומיומי.
- תוכניות חינוכיות מותאמות – חלק מהילדים זקוקים למסגרות חינוך מיוחדות, בעוד שאחרים יוכלו להשתלב בחינוך רגיל עם תמיכה נוספת.
- מעקב רפואי מתמיד – רופאים מומחים צריכים לעקוב אחר מצבו של הילד ולוודא שהתפתחותו מתנהלת בצורה מיטבית.
חשיבות הייעוץ הגנטי למשפחה
כאשר ילד מאובחן עם תסמונת KBG, מומלץ להורים לעבור ייעוץ גנטי, שיכול לתת תשובות לשאלות על הסיכון ללידת ילדים נוספים עם התסמונת.
- אם התסמונת הופיעה כתוצאה ממוטציה דה-נובו, הסיכון להישנות נמוך מאוד.
- אם אחד ההורים נושא את המוטציה, יש לשקול אפשרויות כמו בדיקות גנטיות במהלך הריון עתידי, הפריה חוץ-גופית עם אבחון טרום השרשה (PGD) או תרומת ביצית/זרע במקרה הצורך.
תסמונת KBG והחיים קדימה
למרות שמדובר בתסמונת נדירה, ההבנה הרפואית עליה הולכת וגדלה, וכיום קיימים משאבים שיכולים לסייע להורים בהתמודדות. תסמונת KBG יכולה להשפיע על תחומים שונים בחיי הילד, אך עם טיפול נכון וליווי מקצועי, ניתן לשפר את איכות החיים ולהבטיח התפתחות מרבית.
הורים שילדיהם אובחנו עם התסמונת יכולים להיעזר בקבוצות תמיכה, פורומים רפואיים ומרכזים רפואיים מתמחים כדי לקבל מידע, ליווי וסיוע לאורך הדרך.
