כל סיטואציה בה מתקיימת תביעת נזקי גוף, יש חשיבות לצרף גם חוות דעת רפואית, שהינה מסמך מקצועי המפורט ע"י רופא מומחה.
תחום ההתמחות של הרופא שכותב את חוות הדעת חייב להיות קשור לסוג הפגיעה ממנה סובל התובע.
יחד עם זאת, יש לציין כי חוות דעת רפואית קשורה בעיקר לתביעות של רשלנות, מאחר ומחירה עשוי להיות גבוה ולפיכך, לא בכל סוג תביעה בוחרים להשקיע
בסכום כסף זה.
מתי חשוב לפנות לרופא מומחה למטרת קבלת חוות דעת?
ככלל, חוות דעת רופא מומחה נדרשת כשמדובר בהגשת תביעת רשלנות. לאחר איסוף החומר הרפואי הרלוונטי לפגיעה, על התובע לפנות לרופא מומחה (בתחום שאליו קשורה הפגיעה שלו), אשר תשמש את התובע כחלק מכתב התביעה. לרוב, חוות דעת מרופא מומחה כוללת את פירוט הנזק, שממנו סובל הובע ואת היקף הנזק.
במצבים רבים, חברות הביטוח השונות לא מייחסות חשיבות גבוהה לחוות הדעת שהתובעים מגישים להן, או במצבים אחרים , הן אפילו מנסות להתנער לגמרי מאחריות בנוגע לחוות הדעת. אולם, ישנה חשיבות גבוהה לפנות לרופא מומחה למטרת קבלת חוות דעת מקצועית, אשר משקפת את מצבו את הנפגע ואת הנזקים הגופניים מהם הוא סובל.
גובה הפיצויים המשוער
בתביעות רשלנות, קביעת שיעור הפיצויים ע"י בית המשפט נקבעת בד"כ עפ"י עקרון "השבת המצב לקדמותו", שמשמעותו – הענקת פיצויים לנפגע בכדי להשיבו למצב בו היה נתון, אילו לא היה מתבצע הטיפול הרשלני. בהקשר זה, בית המשפט לוקח בחשבון את דרגת הנכות אצל הנפגע (במידה וקיימת), הפסד השתכרות, טיפולים שנאלץ לעבור בגין הפגיעה, עוגמת הנפש שעובר הוא בעקבות הפגיעה ועוד.
באופן כללי, כל מקרה של רשלנות רפואית עומד בפני עצמו ויכול להשתנות בין אדם לאדם ולפיכך, לא ניתן להצביע על גובה פיצויים מסוים, שיפסוק בית המשפט בכל סיטואציה שבה הוגשה תביעה רשלנית. אולם, במצבים בהם הרשלנות הרפואית גרמה לנזק בלתי הפיך עבור התובע, כגון: מומים שונים, קיצור תוחלת החיים ועוד, אזי ניתן יהיה לאמוד גובה פיצויים של מאות ואפילו של אלפי שקלים.
לסיכום
כל הליך משפטי, בו אדם מבקש להביע טענה הקשורה לפן רפואי, נדרש הוא להתבסס על חוות דעת רפואית, שתצדיק את טענתו. את חוות הדעת הרפואית יכול הוא לקבל מרופא מומחה בתחום (שבו הוא נפגע). אי צירוף של חוות דעת לתביעה עשויה להקטין את סיכוייו של התובע לקבלת פיצויים. כאשר מדובר בתביעת רשלנות רפואית, יהיה מחויב התובע להוכיח את הפגיעה בו באמצעות חוות דעת רפואית. לאחר הגשת חוות הדעת ע"י התובע, לנתבע קיימת הזכות לבקש כי התובע ייבדק ע"י רופא מומחה נוסף, אולם אין אפשרות להכריח את התובע לעשות כן ובמידה ויסרב הוא להיבדק, הוא לא יוכל לבסס את טענותיו על חוות הדעת הרפואית שהוא צירף לתביעה.